Veel toekomstige mama's zijn niet zeker of ze borstvoeding zullen geven aan hun pasgeboren kindje en het moet natuurlijk een individuele keuze zijn voor elk koppel. Dat gezegd zijnde, er zijn heel wat voordelen gekoppeld aan borstvoeding waardoor je het op zijn minst zou moeten overwegen!
We spraken met Freda Rosenfeld, een specialiste in borstvoeding, die ons vertelde welke voordelen moeder en kind uit borstvoeding kunnen halen en waarom borstvoeding een heel goede beslissing is.
1. Moeders hebben een verminderd risico op borstkanker
Volgens Freda heb je 4% minder kans om borstkanker te ontwikkelen als je borstvoeding geeft. Dat lijkt misschien niet veel, maar het risico verminderen is altijd positief, ongeacht het percentage!
2. Moedermelk is heel voedzaam voor je baby
Moedermelk bevat alles wat je pasgeborene nodig heeft. De eerste melk die je als moeder produceert, heet het colostrum. Deze melk is enorm voedzaam en heeft een andere samenstelling dan de melk die later komt.
"Probeer toch minstens dat colostrum aan je baby te geven", zegt Freda. "Het is enorm gezond voor de lever, de gal en het immuunsysteem van je baby." Die eerste melk bereidt je baby voor op de wereld buiten het ziekenhuis.
3. Borstvoeding kan de genezing bevorderen na de bevalling
Je kan je wel voorstellen dat je intieme delen heel wat hebben meegemaakt tijdens de bevalling, maar borstvoeding kan helpen om alles weer in zijn normale staat te brengen.
"Vroeg borstvoeding geven kan je baarmoeder aanzetten om weer zijn normale grootte aan te nemen", aldus Freda. "Hoe sneller de baby dus van je borst drinkt, hoe sneller je hormonen zal aanmaken waardoor de baarmoeder weer normaal wordt en je minder zal bloeden."
4. Door te voeden, produceer je meer melk
Je moet niet bang zijn om te weinig melk te hebben! Zolang je kleintje drinkt, zullen je borsten steeds melk blijven produceren. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om de eerste zes maanden enkel borstvoeding te geven, maar veel moeders willen zelfs nog langer doorgaan. Maak je dus geen zorgen want je lichaam kan melk blijven aanmaken totdat je beslist om naar flesjes over te schakelen.
5. Het immuunsysteem van je baby ontwikkelt zich
Pasgeboren baby's hebben eigenlijk geen immuunsysteem. De antistoffen in je melk helpen de baby om zijn natuurlijke afweerstoffen sneller op te bouwen.
Zoals Freda zegt, betekent dit: "Vooral tijdens de eerste zes maanden, minder kans op oorontstekingen of maagontstekingen. Dankzij alle goede antistoffen in moedermelk is de baby sterker en zal hij minder vatbaar zijn voor allerlei ziektes."
6. Moeders hebben een verminderd risico op baarmoederkanker
Baarmoederkanker is de vierde meest voorkomende kanker en komt vooral voor bij oudere vrouwen die al in de menopauze zijn beland. Maar ook jongere vrouwen kunnen slachtoffer worden van baarmoederkanker, vooral als ze geen kinderen hebben gehad, lopen ze meer risico.
"Wanneer je borstvoeding geeft, heb je nog eens 27% minder kans op baarmoederkanker", licht Freda ons in.
7. Borstvoeding is een leuke manier voor moeder en kind om een band te smeden
Moeders voelen zich vaak afgescheiden van hun kind na de bevalling, en soms is het moeilijk om die relatie met je pasgeborene weer op te bouwen. Als je bang bent dat je niet dicht genoeg bij je baby staat, is er geen betere manier om dat probleem op te lossen dan borstvoeding. Sommige moeders voelen zich dan meer betrokken met hun baby en smeden op dat moment een diepe band met hun kind.
8. Tijdens de borstvoeding komen alle gelukshormonen vrij
Hormonen kunnen een grote invloed hebben op het humeur van vrouwen (nog iemand hier soms last van PMS?), maar de hormonen die vrijkomen tijdens de borstvoeding vrolijken je dag op!
"Bepaalde studies hebben uitgewezen dat de hormonen van de moeder, de baby een heel fijn gevoel geven wanneer ze aan de borst drinken. Ze voelen zich warm en beschermd.", bevestigt Freda.
9. Borstvoeding vermindert de kans op suikerziekte
Zowel voor moeder als kind kan borstvoeding diabetes voorkomen: "Met elk kind dat je borstvoeding geeft, vermindert de kans dat je diabetes type 2 ontwikkelt. Bovendien hebben baby's die borstvoeding hebben gekregen, minder kans om later in hun leven diabets te krijgen." Niet slecht!
10. Borstvoeding helpt baby's op lange termijn om hun gewicht onder controle te houden
Borstvoeding verhoogt de kansen van je kind om levenslang gezonde eetgewoontes aan te houden.
"We weten dat baby's die borstvoeding kregen, vaak langzamer en regelmatiger bijkomen wat goed voor hen is op lange termijn om langer voldaan te zijn.", zegt Freda. "Bij borstvoeding beslist de baby of hij honger heeft en hoeveel hij wil drinken. Zo leert hij om zelf zijn hongergevoel te regelen, wat kan helpen bij het voorkomen van obesitas op latere leeftijd."
11. Je kan altijd afkolven en van een flesje geven
Ook na de bevalling, heb je het natuurlijk heel druk! Gelukkig hoef je niet altijd aanwezig te zijn om toch je melk te kunnen geven. Je kan altijd moedermelk afkolven en die in een flesje aan je baby geven als je opnieuw gaat werken. Het is niet omdat je borstvoeding geeft, dat je geen actief leven meer kan leiden.
12. Je hoeft je niet lichamelijk voor te bereiden op borstvoeding tijdens de zwangerschap
Je moet 1001 dingen onthouden wanneer je je lichaam voorbereidt op een zwangerschap of een bevalling, maar gelukkig moet je voor borstvoeding helemaal niets doen op voorhand!
"We zeggen normaal gezien niet aan moeders om zich lichamelijk voor te bereiden.", zegt Freda. "We gaan ervan uit dat het voor zich zal spreken eens de baby geboren is. In de jaren '70 en '80 zeiden we moeders om hun tepels voor te bereiden, maar we zijn tot het besef gekomen dat dit totaal nutteloos is."
13. Je kan prenatale borstvoedingslessen nemen om de kneepjes van het vak te kennen
Dat betekent natuurlijk niet dat je niets kan doen om jezelf voor te bereiden. Als je er meer over wilt weten nog voor je bevallen bent, kan je een prenatale borstvoedingsles nemen.
"Ik raad moeders aan om een prenatale les te volgen bij de dokter, in het ziekenhuis waar ze gaan bevallen of bij een gecertificeerde lactatiekundige als ze vragen hebben. Daar leren ze hoe ze de baby moeten vasthouden en hoe de baby zich zal vastklampen; zo hebben ze een duidelijk beeld over wat ze moeten doen en zullen er zich geen problemen voordoen."
14. Sommige moeders zeggen dat het hen helpt die extra kilootjes kwijt te raken
We hebben allemaal wel al gehoord hoe moeilijk het is om de kilo's er weer af te krijgen na een zwangerschap, en dit is een eenvoudige manier om die koppige laatste kilo's gemakkelijker kwijt te raken. Sommige moeders zweren bij hoog en laat dat borstvoeding hen hielp om sneller af te vallen (maar niets kan natuurlijk gezonde voeding en beweging vervangen!).
15. Je kan altijd hulp vragen!
Borstvoeding is iets heel persoonlijks, maar dat wil niet zeggen dat je alleen op jezelf bent aangewezen en niemand je kan helpen. Lactatiekundigen en vroedvrouwen kunnen moeders altijd tips geven en hen helpen als er zich moeilijkheden voordoen.
"Zelfs in het ziekenhuis zijn er vaak lactatiekundigen aanwezig, maar ook de verpleegsters zullen zeker op je vragen kunnen antwoorden zodat je er goed kan aan beginnen", zegt Freda.
16. Je kan het altijd een paar dagen proberen
Veel vrouwen zijn onvermurwbaar en staan erop hun kind flesvoeding te geven, en daar is absoluut geen probleem mee. Toch raadt onze specialiste aan om toch de eerste dagen, terwijl je in het ziekenhuis bent, borstvoeding te proberen, ook al wil je er daarna mee stoppen.
"De eerste twee dagen borstvoeding geven zijn echt wonderbaarlijk, zowel voor moeder als kind. De baby krijgt het colostrum, de eerste melk, en de moeder is zo blij haar kersverse baby vast te nemen waar ze negen maanden heeft op gewacht. Er is geen betere manier om die band te smeden dan door borstvoeding."
Hoe gezond moedermelk ook is, niet elke moeder slaagt erin om haar kind te laten drinken. Als je geen of niet genoeg melk aanmaakt of je baby de borst niet wil nemen, dan moet je zeker niet de indruk hebben dat je tekortschiet als moeder. Ook in flesjesvoeding zitten heel wat vitale voedingsstoffen.
Meer op wewomen.be:
Alles over borstvoeding