Van naar je staren alsof je een vreemdeling bent, tot gewichtsverlies en rare dingen met de navelstreng, ouders maken zich vaak zorgen over hun pasgeboren baby.
Maar de meeste van die zorgen kan je al van je afzetten door je goed te informeren en daarom spraken wij met Danika Wyn, vroedvrouw, verpleegster en doula, zodat jij je kan voorbereiden op alles wat je baby kan overkomen na de geboorte.
Dit moet je weten over pasgeboren baby's zodat je je geen zorgen maakt over de kleine dingen en je kan concentreren op het belangrijkste: genieten van je kindje!
De bevalling is een hele beproeving voor je lichaam
Geboren worden is een heuse lijdensweg voor je baby en de lichamelijke bewijzen hiervan zullen niet achterwege blijven!
Pasgeborenen hebben vaak een punthoofdje door de "zachte schedelbeenderen die over elkaar schuiven zodat de baby gemakkelijker door het bekken glijdt tijdens de bevalling, maar na een dag of twee zal het hoofdje weer mooi rond zijn."
Je baby kan ook een geplette neus en gezwollen oren hebben door de positie in de baarmoeder. Maar Danika stelt ons opnieuw gerust dat de zwelling na een aantal dagen zal afnemen.
Je zal waarschijnlijk merken dat de armen en benen gebogen zijn richtig de borst en het hoofdje. "Dit is omdat de baby in de baarmoeder helemaal opeengepakt was", legt Danika uit. "Gebogen armen en benen zijn een teken van goede spieren en het is een heel normale positie tijdens de eerste weken."
Kwetsuren zijn normaal
Nieuwe ouders willen hun pasgeboren kindje niet gekwetst zien, maar dit is een ongelukkig en ontzettend gevolg van de bevalling.
"Kneuzingen komen vaak voor tijdens de bevalling en de dokter of verpleegster zal dit goed opvolgen", zegt Danika. "Baby's hebben vaak rode plekken op hun gezicht, achteraan de nek of op de buik. Dit is heel normaal en zal gaandeweg verdwijnen." Na een paar dagen zullen de plekken weg zijn, dus je hoeft je hierover geen zorgen te maken.
De navelstreng blijft een tijdje hangen
Of toch een stukje ervan. "De navelstreng wordt bij de geboorte afgeklemd en zou niet meer mogen bloeden.", aldus Danika.
Het ziet er niet zo proper uit, maar het is wel ongelooflijk om nog een restje te zien van de navelstreng die je baby negen maanden lang heeft gevoed en van zuurstof heeft voorzien. En het zal er snel genoeg afvallen!
"Het restant zal opdrogen en binnen de twee weken na de geboorte afvallen. Je moet het alleen proper en droog houden en de natuur zal de rest doen!"
Danika waarschuwt ons wel om er een dokter bij te halen als je bloed of etter ziet op de navelstreng of errond.
De schedel groeit verder na de geboorte
"Zachte plekken of fontanellen zijn plaatsen op het hoofdje waar de schedel nog niet volledig is dichtgegroeid. Normaal gezien zijn er twee: eentje vooraan op het hoofdje en een achteraan het hoofd." Door deze zachte plekken is het hoofdje van je baby heel gevoelig en moet je extra opletten, maar na een tijdje gaan ze dichtgroeien.
"Naarmate je kindje groeit gaat de schedel over deze plekken heen groeien", legt ze uit. "De grote fontanel (vooraan) zal na ongeveer 18 maanden volledig dichtgegroeid zijn en de kleine fontanel achteraan, al na ongeveer 6 weken.
Zachte plekken kunnen je veel bijleren
Je hoopt dat de zachte plekken snel zullen verdwijnen en de schedel van je baby vlug zal toegroeien, maar je moet er niet te veel mee inzitten. Wees voorzichtig met het hoofdje en onderzoek de plekken want ze kunnen je veel vertellen.
"Fontanellen kunnen ons bijleren over de gezondheid van de pasgeboren baby", legt Danika uit. "Ingezakte fontanellen zijn een teken van uitdroging en een uitstekende fontanel kan een teken zijn van een gevaarlijke ziekte. Raadpleeg onmiddellijk een dokter als je dit opmerkt bij je baby."
Pasgeborenen vallen af
"Pasgeboren baby's verliezen 7 tot 10% van hun lichaamsgewicht in de eerste week na de geboorte.", zegt Danika. "Dit gewichtsverlies is vooral vloeistof en is volkomen normaal. Na 10 tot 14 dagen moet je baby zijn geboortegewicht terug hebben. Het is dus heel belangrijk dat je het gewicht goed bijhoudt de eerste weken."
Blijf je baby voeden wanneer hij erom vraagt ook al maak je je zorgen om zijn jojo-gewicht. "Vaak voeden, wanneer je baby erom vraagt, is uiterst belangrijk om te veel gewichtsverlies tegen te gaan, en dan geleidelijk aan bij te komen."
De huid van een baby is niet altijd zacht
Als je dacht dat je pas tegen de tienerjaren zou moeten afrekenen met acne, dan heb je het fout want jammer genoeg kan dat probleem al veel vroeger opdoemen.
Danika geeft toe dat de huid van baby's nogal gevoelig is. Hun huid is vaak droog en pelt omdat ze gedurende de hele zwangerschap groeiden in een warm bad. Als je je zorgen maakt kan je een zachte lotion aanbrengen, maar je hoeft niet per se iets te smeren. Baby acne en uitslag zal vanzelf wel weggaan!
Baby's zijn altijd moe
Danika weet ons te vertellen dat baby's ongeveer 16 uur per dag slapen, maar normaal gezien in korte sessies omdat ze nog geen circadiaan ritme hebben aangenomen.
Pasgeboren baby's zijn lichte slapers en worden snel wakker. Het slaapritme van de baby is soms moeilijk voor nieuwe ouders. Danika leeft met ons mee: "Vergeet niet dat het gemakkelijker zal worden naarmate ze ouder worden en dat kinderen zoveel slaap nodig hebben om goed en snel te ontwikkelen in hun eerste levensjaar!"
Huilen is hun enige manier van communicatie
Huilen is de enige manier waarop een baby met ons kan praten in de eerste maanden. Danika zegt ons dat het "in het begin nogal moeilijk is om te weten wat je baby wil, maar naarmate je hen beter leert kennen, zul je gemakkelijker begrijpen wat ze nodig hebben. Hebben ze honger? Moeten ze een propere luier hebben? Willen ze gewoon even vastgenomen worden? Hebben ze buikkrampen? Ouders willen elke schreeuw beantwoorden, en dat maakt ons ook goede ouders."
Ze niezen en hoesten vaak
"Pasgeborenen niezen en hoesten heel wat de eerste dagen om hun luchtwegen te legen van het vruchtwater dat hen omringde tijdens de zwangerschap.", aldus Danika.
Het is normaal dat je gaat denken dat je kindje al een verkoudheid of de griep heeft opgelopen, maar dat is erg onwaarschijnlijk. Een pasgeboren baby die niest en hoest is een gezonde baby die weet wat hij moet doen om gezond en sterk te blijven.
Een beetje afscheiding is normaal
Als je een dochter hebt, moet je niet verwonderd zijn als je een beetje roze vaginale afscheiding of bloed ziet na 2 of 3 dagen.
"Dit komt omdat de baby geen hormonen meer krijgt van de moeder, die ze in de baarmoeder wel kreeg. Het is heel normaal."
Het is belangrijk affectie te tonen, ook al krijg je niets terug
Negen maanden lang heb je geen druppel alcohol aangeraakt en moest je dagelijks omgaan met duivelse hormonen, en nu verwacht je dus eindeloze affectie van je baby als beloning.
Jammer genoeg zal je nog wat langer moeten wachten voordat je kindje je zal verzekeren wat voor een goede mama je wel bent. Niet omdat ze niet van je houden, maar omdat je pasgeboren baby je met moeite kan zien. Het is heel belangrijk om je baby vast te nemen en te kussen, zowel voor baby als voor de mama.
"Ze gaan niet antwoorden met een glimlach of een kus, maar alle liefde en knuffels die je die eerste weken en maanden aan je baby geeft, zijn van groot belang voor hun sociale ontwikkeling."
Tot slot
Pasgeboren baby's zijn moeilijk en eisen veel of al je aandacht en energie op. Wees niet bang om hulp te vragen als het allemaal een beetje te veel wordt.
"Het is onmogelijk om alleen voor een pasgeboren baby te zorgen. Als je geen familie of vrienden hebt die je kunnen helpen, denk er dan eens over om professionele hulp in te roepen. Doula's zijn erop getraind moeders bij te staan en ouders te helpen hun baby te leren kennen.", aldus Danika.
Meer op wewomen.be:
Het geheime leven van baby's: 10 verrassende weetjes
17 manieren waarop het moederschap je positief verandert
20 dingen die er niet meer toe doen eens je kinderen hebt