Home / Mama / Baby

Je baby in bad doen

by Valérie Van Kerckvoorde ,
Je baby in bad doen

Je baby een bad geven is niet enkel belangrijk voor zijn persoonlijke hygiëne, maar het is ook het perfecte moment voor ouder en kind om zich verbonden te voelen. Het doel is dat de baby gelukkig is en vertrouwen heeft in je. Welke voorzorgen neem je best? Wat moet je doen als je kleine spruit bang is voor water? Welke kleine tips kunnen deze taak eenvoudiger maken? Wij vatten het voor jou samen!

Frequentie
Elke moeder heeft de neiging om haar baby te vaak te wassen. Dat zou wel eens de oorzaak kunnen zijn voor allergieën en uitslag. Je geeft je baby best dagelijks of om de twee dagen een badje en je doet het 's morgens of 's avonds naargelang je levensritme. Zorg er steeds voor dat je voldoende tijd hebt. Het is beter om je baby om de dag een uitgebreid bad te geven, dan dat je het dagelijks te snel doet. Na een hectische dag kan een bad ervoor zorgen dat je baby ontspant en vredig slaapt.

Angst voor water

Sommige baby's houden van water, anderen zijn er bang voor. Over het algemeen is een baby vertrouwd met het watergevoel: hij heeft namelijk negen maanden lang in het vruchtwater gelegen. Het komt echter wel voor dat baby's blokkeren tijdens de eerste weken. Een bad geven wordt dan al snel een hele opgave en beproeving. Eén enkele slechte ervaring (te koud of te warm water, zeep in de ogen,...) kan al voldoende zijn voor het feit dat een baby water associeert met deze slechte herinnering. Hij reageert eigenlijk zo omdat hij zich onveilig heeft gevoeld.
> Het is daarom zeer belangrijk om zelfzeker te zijn en goed te weten wat je doet: je baby voelt dat aan en zal zich daardoor verzekerd voelen. Je begint met een kort badje (van ongeveer 5 minuten) en maakt het steeds langer totdat hij zich helemaal gemakkelijk voelt.

Voorbereidingen

> Vergeet de ruimte niet te verwarmen: de ideale temperatuur is 22°C of 23°C. Je laat altijd eerst het water in het badje lopen, alvorens dat je je baby erin legt. Zo moet hij niet in de kou wachten of wordt hij niet opgeschrikt door het geluid van de kraan. Het water moet ongeveer 36°C/37°C warm zijn. Controleer dit met een thermometer of met je elleboog.
> Praktische details: Als zijn verschoningstafel niet in de badkamer is, leg je een dikke handdoek en een verschoningsmatras klaar dicht bij het bad. Zo kun je je baby drogen net naast het bad en moet je niet gehaast naar zijn kamer lopen. Het is belangrijk dat je een bad in harde plastiek voorziet, aangepast aan de grootte van het kind.
> Het nodige materiaal: Je moet alles ter beschikking hebben wanneer je baby in zijn badje zit. Je bereid dus een soort mandje voor met zeep, shampoo, een handdoek, propere kleedjes, propere luiers, speelgoed,... Twijfel er ook zeker niet aan om aangepaste speeltjes in het water te leggen om hem af te leiden. Zo maak je van het bad een leuke bezigheid.
> De zeep: hypoallergeen en zonder zeep of een vette, dermatologische zeep. Je verkiest ook een zeep zonder parabeen (een substantie die in vele zepen zit, maar waarvan wordt gezegd dat ze kankerverwekkend is). Kies voor een zachte shampoo die vooral niet prikt in de ogen.

Badtijd

> Je brengt je baby op de hoogte dat het badtijd is. Je legt hem ook uit wat je doet en je spreekt met hem. Zo zal hij zich meer op zijn gemak voelen.
> Je baby inzepen: Je kunt je baby ofwel inzepen op de verschoningstafel ofwel in het water zelf. Het is heel belangrijk dat je contact houdt met hem terwijl dat je hem uitkleedt en inzeept. Zo geef je hem een zeker gevoel. Je kunt bijvoorbeeld een hand op zijn buik of voorhoofd houden. Je gebruikt een zacht washandje en vermijdt een spons. Dat is een broeihaard van microben en bacteriën. Was je baby goed in de plooitjes van zijn huid en vergeet zijn hoofdje zeker niet. Baby's zweten in de eerste 3 tot 4 maanden heel veel.
> Je vermijdt het om zijn gezichtje nat te maken, en hem dus onnodig bang te maken. Als je zijn haartjes wast, ga je gewoon met je hand over zijn hoofd en giet je het water naar achteren. Zijn gezicht was je beter nadien.
> Je moet zachte maar zelfzekere bewegingen maken. Je baby zal zich zo veiliger voelen. Het is uiterst belangrijk om het nekje van je baby te ondersteunen (met je linkerarm als je rechtshandig bent) als hij in bad zit.

Oplettendheid

Het is van primordiaal belang dat je enkel aandacht besteed aan je baby. Je bent met niets of niemand anders bezig. Je moet je baby dus niet alleen laten om zeep of speelgoed te gaan halen of bijvoorbeeld de telefoon op te nemen. Je moet weten dat een zuigeling op enkele seconden tijd kan verdrinken in 15 cm water.

Na het bad

> Maak je baby voorzichtig droog: het is belangrijk dat je hem droogdept met een zachte handdoek. Het is zelfs nog beter om voor een badjas met kap te kiezen, zodat hij niet koud zou krijgen aan zijn hoofdje.
> Als de ruimte voldoende warm is, kun je je baby masseren met een olie zonder parfum. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hydraterende crème na ieder bad.

Ontdek ook:


Valérie Van Kerckvoorde
you might also like