Home / Lifestyle / Cultuur

8 seksistische clichés die we niet meer in de cinema willen

by Marlies de Pape ,
8 seksistische clichés die we niet meer in de cinema willen© Sony Pictures France

Ze is meestal hoofdredactrice, heeft haar neus laten bijwerken, heeft de meest schattige kinderen, een rijke man, neemt steeds op een sensuele wijze haar douche et aarzelt niet om iemand te verleiden om te bereiken wat ze wil. Dat is de vrouw op het witte doek. Help! Volgens de Bechdeltest is een film niet seksistisch als er minstens twee vrouwen in voorkomen die een gesprek met elkaar aanknopen dat niet om mannen draait.

Summary
  1. · De droomjob (of toch niet?)
  2. · Canapébenoeming
  3. · Eindeloos shoppen
  4. · Op zoek naar een rijke man
  5. · Wonder Woman
  6. · Harde klappen
  7. · Plastische chirurgie
  8. · In de douche

Wat denk je? We gaan hier alvast enkele seksistische clichés uitzoeken en indien je je een film herinnert zonder clichés, laat het ons dan in naam van alle vrouwen, zeker weten!

1. De droomjob (of toch niet?)

Het is goed geweten dat vrouwen op het witte doek vaak dezelfde job uitoefenen. Hoofdredactrice van een modeblad, architecte, directrice van een schoonheidssalon of leerkracht voor de gelukkigen; kuisvrouw of kassierster voor zij die het minder getroffen hebben. Wat ze vooral nooit hebben, is een job met verantwoordelijkheden. Vrouwen worden geassocieerd met mode, onderwijs of huishoudelijke taken. Wanneer zal een vrouw eens voetbalcoach, technieker, informaticus, rallypiloot, taxichauffeur of controller zijn?

Meryl Streep in The devil wears Prada van David Frankel

2. Canapébenoeming

Wie moet er in de films altijd zijn charmes gebruiken om een job of een promotie te krijgen? Vrouwen natuurlijk. Waarom worden de rollen niet eens omgedraaid en moet een man een vrouw charmeren om de job te krijgen? Juist ja, in films hebben vrouwen geen hoge posten (zie vorige post).

Virginie Efira in 20 ans d'écart van David Moreau

3. Eindeloos shoppen

Ook al is hele dagen winkelen met onze vriendinnen, met dan nog een onbegrensd budget, eigenlijk wel een droom voor velen onder ons, het blijft ook wel een droom. En ook al genieten we er eindeloos van om rond te dwalen in de winkelstraten, met de komst van internet, overvolle werkdagen en een verminderde koopkracht is shopping toch wel een sporadische bezigheid.

Julia Roberts in Pretty Woman van Gary Marshall

4. Op zoek naar een rijke man

De hoofdrolspeelster valt steeds weer voor de superknappe man met een fantastische job die liefst nog steenrijk is ook. Enkele jaren later is het dan ook de vrouw die haar man braafjes opwacht thuis of voor het zwembad. Ze heeft zich volledig ontpopt tot een gedistingeerde huisvrouw. Vrouwen worden zo niet enkel neergezet als materialistisch, maar moest dit waar zijn, zouden we het wel geweten hebben. Het omgekeerde is echter ook waar, ook al zullen sommigen met een beetje te veel mannelijk ego, dat natuurlijk betwisten.

Marylin Monroe in Gentlemen prefer blondes van Howard Hawks

5. Wonder Woman

Gelukkig kan de vrouw altijd vroeger vertrekken van haar (super) werk zodat ze niet al te veel te laat is om de kinderen op te halen van school of op de crèche. Ze haast zich dan om er zo snel mogelijk te geraken en ontwijkt alle obstakels, dit alles op naaldhakken natuurlijk. Na zoon- of dochterlief te hebben opgehaald, moet ze nog boodschappen doen, gaat ze naar huis en maakt het eten klaar, zonder dat er ook maar één haartje verkeerd ligt. Thumbs up voor de vrouwen die dit in het echte leven ook gedaan krijgen! Maar waarom moet de mama in de films altijd alles doen? Wat doen de mannen ondertussen? Vandaag de dag zijn de papa's ook betrokken in het gezinsleven.

Sarah Jessica Parker in I don't know how she does is van Douglas McGrath

6. Harde klappen

Op het grote scherm zijn mishandeling en verkrachting alleszins geen taboe. Het enige probleem is dat het slachtoffer altijd een vrouw is. Heb jij al gezien dat iemand stiekem een verdovingsmiddel in het glas van een man doet? Geweld wordt nochtans niet aan de kaak gesteld door systematisch een vrouw in de slachtofferrol te duwen.

Faye Dunaway en Jack Nicholson in Chinatown van Roman Polanski

7. Plastische chirurgie

Als we alle films moeten geloven, zijn het enkel de vrouwen die onder het mes gaan om hun uiterlijk te laten veranderen of enkele kraaienpootjes te laten verwijderen met injecties. Beter nog: de dokters en chirurgen die de operaties uitvoeren, zijn altijd mannen. We gaan nog denken dat er geen vrouwelijke dokters bestaan en dat mannen zo perfect zijn dat ze geen chirurgie nodig hebben!

Cameron Diaz in Bad Teacher van Jake Kasdan

8. In de douche

Wanneer een man van zijn werk thuiskomt, zegt hij tegen zijn vrouw: "Schat, ik neem vlug een douche". Vijf minuten later komen ze eruit met een handdoek rond hen. Wanneer een vrouw een douche neemt, zal de camera haar zeker volgen om toch maar wat bloot te tonen.

Sophie Marceau in L'Etudiante van Claude Pinoteau


Ondek ook:
> 15 kindergewoontes die je knettergek kunnen maken!
> Papa bij de kinderen: de nieuwe huisman?
> Mama's zijn de gelukkigste bevolkingsgroep
> Vrouwen in de politiek
> Werkende moeders kampen met schuldgevoel

Marlies de Pape
you might also like