Wat te doen
- Verander elke dag van ondergoed, draag liefst onderbroeken dan strings voor minder wrijving en dus minder kans op ontwikkeling van een schimmelinfectie. Kies voor 100% katoen in plaats van synthetisch materiaal, want dit zijn gunstige omstandigheden voor gistingsbacteriën.
- Was je ondergoed op minstens 40°.
- Verander minstens 3 keer per dag van maandverband tijdens je regels. Hou een tampon niet langer dan 4u in.
- Vermijd te strakke broeken om irritatie te vermijden.
- Wrijf van voor naar achter na een toiletbezoek om geen bacteriën over te dragen.
- Was je handen alvorens ze in contact te brengen met je geslachtsorgaan.
- Hou je natte badpak of bikini niet te lang aan en droog je goed af na de douche. De vochtigheid bevordert de verspreiding van bacteriën.
- Ga regelmatig op bezoek bij je gynaecoloog, een jaarlijkse afspraak is noodzakelijk om eventuele infecties te voorkomen of waar te nemen.
De intieme hygiëne, hoe vaak?
Om de verspreiding van microben in deze zone te vermijden, volstaat het om je geslachtsorgaan een keer per dag te wassen. Opgelet, we spreken over een externe wasbeurt (vulva, schaamlippen en clitoris), want de binnenkant reinigt zichzelf. Je kan tot twee wasbeurten gaan bij hitte en overmatig zweten maar zeker niet meer. Hetzelfde geldt voor tijdens de regels. Een externe wasbeurt iso ok aangeraden na ieder seksueel contact. Tenslotte, droog jezelf goed af met een propere handdoek na de douche, om ieder spoor van vochtigheid weg te nemen.
Kies de juiste zeep
De vagina bevat enkele bacteriën die de flora worden genoemd, deze moeten worden gerespecteerd. Je mag dus geen te agressieve ontsmettende of bijtende producten gebruiken. Het is uit den boze om je gewone douchegel te gebruiken. Zorg voor een mild product, zonder zeep, zonder parfum, PH-neutraal die de intieme zone zal respecteren. Je zal in grootwarenhuizen genoeg producten vinden die speciaal ontwikkeld zijn voor de intieme hygiëne.
Vermijd om cosmeticaproducten te gebruiken: deodorant, oliën en andere crèmes.
Doekjes mag je af en toe gebruiken op voorwaarde dat ze mild en zonder alcohol zijn.
Opgelet voor vaginale douches
Dit wordt vaak toegepast na seksueel gemeenschap om het risico op zwangerschap te verminderen door de zaadcellen die aanwezig zijn in de vagina te verwijderen. Deze methode is niet alleen ongeschikt als voorbehoedsmiddel, maar het bevordert de aanmaak van schimmels en infecties zoals vaginose. Deze interne wasbeurt verstoort het evenwicht van de vaginale flora en bevordert de aanmaak van gisting of bacteriën. Opgelet voor overmatige hygiëne dus. Het is onnodig om vaginale douches te voorzien want de vagina reinigt zichzelf. Een externe wasbeurt is voldoende.