Thuis
1- Sluit de kraan wanneer je je tanden poetst en bespaar tot 10.000 liter water per jaar!
2- Wissel je schuimend bad (van 150 tot 200 liter water) in voor een douche (van 30 tot 70 liter water). Beter voor je bloedsomloop en de ecologie.
3- Vergeet plastieken flessen voor water en investeer in een karaf die het kraantjeswater filtert. Om meer te weten over de kwaliteit van het water: http://www.zorg-en-gezondheid.be/leidingwater/
4- Warm niet te veel binnenshuis. Installeer een thermostaat zodat je een temperatuur van 18° C in de slaapkamers en 19° C in de andere kamers kunt behouden. Met slechts één graad minder, bespaar je al 7% op je verbruik.
5- Vervang de klassieke lampen door spaarlampen. Die verbruiken 5 keer minder elektriciteit. Ze kosten iets meer, maar gaan wel veel langer mee.
6- Vergeet niet het licht uit te schakelen als je weggaat en doe hetzelfde met alle toestellen (tv, radio, CD- of DVD-speler, computer…). Deze toestellen verbruiken toch nog 10% elektriciteit in stand-by.
7- Ontdooi regelmatig je diepvries. Een laag van 4mm ijs kan je verbruik al verdubbelen.
8- Wissel vloeibaar wasmiddel in voor poeder zonder fosfaten. Beter nog, gebruik een zeepnoot, een bioproduct dat in alle zachtheid reinigt en meerdere keren gebruikt kan worden.
Om boodschappen
9- Sorteer altijd goed je afval. Voor meer info kan je hier terecht: http://www.belgium.be/nl/leefmilieu/duurzaam_consumeren/afval/sorteren/thuis/
10- Gebruik plooibare en herbruikbare tassen om je boodschappen te doen. Vermijd plastieken zakken die meer dan 400 jaar nodig hebben voor ze uiteindelijk vernietigd zijn.
11- Geef de voorkeur aan lokale en seizoensproducten om vervuiling te voorkomen afkomstig van het vervoer dat ons een mango van verre oorden brengt.
12- Bewaar oorspronkelijke flessen die je opnieuw kan vullen (afwasmiddel, wasmiddel, douchegel…).
13- Koop afwasbare luiers! Een wegwerpbare luier heeft 300 jaar nodig om af te breken en een baby gebruikt ongeveer 5000 traditionele luiers voor hij proper is.
Op het werk
14- Kies altijd voor erkende labels die het goed voor hebben met de natuur : Ecocert, Europees Ecolabel, Energy star…
15- Print zo weinig mogelijk uit en aarzel niet om de achterkant van gebruikte bladeren te gebruiken (voor interne communicatie, kladpapier…).
16- Moedig je bedrijf aan om groene gewoontes aan te nemen: redelijk gebruik van airconditioning en chaufage, papierrecyclage, leveraars die een duurzaamheidspolitiek hebben, oude informatica schenken aan organisaties, heroplaadbare toestellen kopen…
17- Vraag aan iedereen om een persoonlijke koffietas aan te kopen en zeg vaarwel aan plastieken bekertjes voor je koffie.
Op de baan
18- Kies voor de trein voor lange reizen.
Ter info, dit is de CO2-uitstoot per vervoermiddel en per persoon op het traject: Amsterdam-Berlijn
• Auto: 76,6 kg (gemiddeld 1,5 passagier)
• Vliegtuig: 95,8 kg (gemiddelde bezetting)
• ICE of Thalys: 25,3 kg
(Bron: www.nsinternational.nl)
19- Gebruik het meest ecologische vervoersmiddel voor kleine afstanden : je voeten. Stappen is gezond en goed voor de planeet!
20- Doe aan carpooling met je collega’s, vrienden, ouders van leerlingen en wissel elk om de beurt af van auto. Gemiddeld wordt een auto door 1,2 personen bezet vandaag.
Voor meer info: http://www.belgium.be/nl/leefmilieu/