Berekening in functie van het aantal schotels per genodigde
Je kunt ervoor kiezen om verschillende gerechten per 6 personen te maken en ze te vermenigvuldigen naargelang het aantal gasten. Voor 25-30 gasten bijvoorbeeld, reken je 4 voorgerechten, 4 hoofdgerechten, 4 desserten, hapjes en bijgerechten.
Berekening in functie van gewicht per genodigde
Soort gerecht en hoeveelheid
Aperitief (hapjes en bladerdeeggebakjes,...): 6 tot acht stuks
Voorgerecht en sla: 250 gr
Vlees en vis: 160 gr
Kaas: 70 gr
Dessert: 110 gr
Ijs: 125 gr
Tips
→ Hoe meer gasten er zijn, hoe minder ze zullen eten.
→ Rechtstaand eet je altijd minder dan wanneer je aan tafel zit. Het is dus niet de moeite om overdreven veel voedsel te voorzien: je loopt het risico om vele restjes te hebben!
Keuze van de gerechten
Kies voor gerechten die je van te voren kunt klaarmaken. Zo heb je ook nog tijd om bij je gasten te zijn. Ga voor een leuke en uitnodigende presentatie (brochetten, balletjes of hapjes die je in 1 keer opkunt). Varieer in smaken en producten, zo kan elke gast iets naar zijn smaak vinden. Vergeet op je buffet zeker niet wat nu volgt:
- Hartige en gesuikerde cakes
- Slaatjes
- Quichen
- Hapjes
- Brochetten
- Punch en cocktails
Soort drank en hoeveelheid
Sterke drank (rum, tequila, gin,...): 1 fles voor 20
Witte wijn: 1 fles voor 4
Rode wijn: 1fles voor 3
Champagne: 1 fles voor 4
Water: 1 fles voor 3
Drankjes zonder alcohol (fruitsap, frisdrank): 1 fles voor 6
Voorzie drankjes met en zonder alcohol in functie van de leeftijd van je genodigden. Als je koelkast niet groot genoeg is, dan kun je je drank opslaan op een koele plaats zoals de kelder, het balkon, de provisiekast of de wijnkelder. En als je vergeten hebt om de drank koel te zetten, dan kun je de flessen een uurtje onderdompelen in koud water met ijsblokjes.
Hoe schik je je tafel?
Een grote plank op schragen is een goede oplossing. Hoe weet je dat je voldoende ruimte hebt? Over het algemeen rekenen we een oppervlakte van 8 cm lang per genodigde (ofwel 4 m voor 50 personen) op een breedte van 80 cm ongeveer.
Verdeel de verschillende gerechten over meerdere tafels: een voor de drank (zo vermijd je dat er gemorst wordt over het eten), een voor desserten, een voor de hartige gerechten en een voor het servies (borden, schotels, glazen, servetten en bestek). Voorzie voldoende bestek en glazen, zelfs meer stuks dan het aantal genodigden! Met deze tips zal je buffet slagen!