Home / Lifestyle / Maatschappij

Mayonaise en andere sauzen voor een heerlijke barbecue

by Valérie Van Kerckvoorde ,
Mayonaise en andere sauzen voor een heerlijke barbecue

Huisbereide mayonaise... heerlijk, een stuk beter en eenvoudig. Toch jaagt ze meer dan een kok schrik aan. Een beetje fut is eigenlijk genoeg om ze te kloppen. Volg onze tips en je zult zien dat mayonaise eigenlijk heel eenvoudig te bereiden is!

Lees snel verder en je zult ook weten met wat mayonaise lekker is.

Mayonaise is eigenlijk een olie-emulsie. Het is een eenvoudige chemische reactie waarbij olie bindt met eigeel. Andere ingrediënten, zoals mosterd, azijn en citroensap zorgen enkel voor aroma.

Het basisrecept voor een kom mayonaise:
- 1 eigeel
- 25 cl olie (zonnebloemolie, koolzaadolie of maïsolie)
- 1 koffielepel mosterd
- een scheutje azijn of citroensap
- peper, zout

Meng het eigeel met de mosterd en een snuifje peper en zout. Voeg langzaam de olie toe terwijl je voortdurend blijft kloppen (ofwel met de hand ofwel met de mixer op middelmatige snelheid) om een binding te verkrijgen. Nadien voeg je de azijn toe en kruid je af naar smaak.

Om mayonaise te bewaren: afdekken met folie tot op de saus zelf, zo kan er minder lucht aan. Huisbereide mayonaise kun je maximaal 1 tot 2 dagen houden.

Enkele tips:
- het mag niet te warm zijn (warmte bemoeilijkt het kloppen van mayonaise)
- het eigeel moet op kamertemperatuur zijn
- je moet onophoudelijk kloppen zodat de mayonaise niet schift
- de andere smaakmakers voeg je steeds op het einde toe

Varianten: volg steeds hetzelfde principe, maar gebruik andere ingrediënten

Knoflookmayonaise

Zelfde principe, maar bij het eigeel voeg je 3 geplette teentjes look, peper en zout toe, en je gebruikt olijfolie en citroensap.

Cocktailsaus

Het basisrecept + 2 druppels tabasco, 1 soeplepel ketchup of tomatenconcentraat + suiker, 1 scheutje cognac of whisky, en enkele druppels worcestersaus.

Tartaarsaus

25 cl neutrale olie, 1 geplet en hardgekookt eigeel, 1 soeplepel mosterd, 1 soeplepel gehakte kappertjes, 1 soeplepel gehakte augurk, 1 soeplepel gehakte en rauwe ui, 1 soeplepel fijngehakte kruiden (dragon, peterselie, bieslook, kervel). Smaakt heerlijk bij steak tartaar!

Rouille

Gebruik 1 geplette aardappel die je liet koken in visfond, 3 geplette teentjes look, een snuifje saffraan en 25 cl olijfolie. Een eigeel is niet verplicht.

Groene saus

Zelfde principe, maar voeg toe: 3 vermalen ansjovisfilets, 2 geplette teentjes look, 2 fijngesneden en hardgekookte eitjes, 1 scheutje azijn, enkele gehakte kappertjes, een handvol wit brood zonder korst, fijngehakte peterselie en 25 cl olie.

Bourgognesaus

Aan het basisrecept voegen we toe: tomatenconcentraat en sjalot ingekookt in rode wijn.

Avocadomayonaise

Het basisrecept + 1 of 2 gepureerde avocado's (voeg eventueel citroensap, tabasco, ui en gehakte Spaanse peper toe).

Naar eigen smaak!

Je kunt zelf toevoegen wat je lekker vindt: kruiden (dille, tijm,...), specerijen (paprika, groene peper) of zelfs gehakte olijven. Let erop dat je alles rustig mengt opdat de mayonaise niet zou schiften.


Met wat kun je mayonaise eten?

Koude vlees- en visgerechten: lamsbout, rosbief, varkensgebraad, tonijn, gelei van zalm, garnalen en andere zeevruchten,...
Terrines: vlees-, vis- en groenteterrines,... Huisbereide mayonaise zorgt hierbij voor een lekkere toets.
Rauwkost: broccoli, bloemkool, wortel, paprika, paddenstoelen, kerstomaten,... met een klein beetje mayonaise smaakt het zoveel lekkerder.
Groente: frietjes natuurlijk, of ook asperges.
Tartaar: een kleine hoeveelheid mayonaise bij steak tartaar, bij een tartaar van vis, groente of rauwkost maakt het geheel zacht en smeuïg.

Mayonaise is ook heerlijk op belegde broodjes (voeg ze op het laatste moment toe), of ze kan ook de basis vormen voor slasaus: vermeng mayonaise met balsamicoazijn tot een homogeen geheel (lekker bij een slaatje met maïs).

Mayonaise wordt ook vaak geserveerd bij slaatjes: Piëmontese salade (met aardappel), pastasalades, Caesar salade (ook lekker met cocktailsaus), avocadosalade met grapefruit en rivierkreeft (ook lekker met cocktailsaus), seldersalade (geraspte knolselderij met remouladesaus op basis van mayonaise) en koolsalade (meng witte kool met geraspte wortel, rozijnen en mayonaise).

Probeer het zelf!

Valérie Van Kerckvoorde
you might also like