Ouderschap en werken
De studie onderzocht de gewoonten van 1000 werkende ouders, om na te gaan hoe de balans tussen het werk en de zorg voor de kinderen lag. Hieruit bleek dat acht op tien moeders veel last hebben van een schuldgevoel wanneer ze terug aan het werk gaan en de zorg van hun kind in de handen van iemand anders moeten achterlaten.
Voor mannen ligt dat anders, hier gaf slechts 39 procent aan dat ze zich daarover schuldig voelen. Een kwart van de ondervraagde vrouwen gaf ook aan dat ze eigenlijk liever niet zouden teruggekeerd zijn naar het werk en de taak van mama en huismoeder prefereerden.
De mannen doen het hier niet slechter, zo gaf 22 procent van de papa’s aan dat ze liever thuis zouden blijven bij de kinderen in plaats van naar het werk te gaan. Blijkt dus dat het percentage aan ouders, of ze nu mannelijk of vrouwelijk zijn, die willen thuis blijven om voor de kinderen te zorgen gelijk is.
Carrière of kinderen?
Naast het schuldgevoel gaven vrouwen ook aan dat ze zich minder zelfzeker voelen over hun professionele kwaliteiten binnen de job na het zwangerschapsverlof. Er heerst vaak onzekerheid over de combinatie van een carrière met kinderen omdat vrouwen het gevoel hebben dat ze hun werk in het gevaar zouden brengen indien ze zouden vragen naar flexibele uren.
Ben Black van My Family Care, een consultancy kantoor dat zich specialiseert in werk en ouderschap, zegt: “Vrouwen voelen zich vaak geforceerd om hun carrière op te geven omdat ze niet genoeg steun krijgen van hun werkgever. Dat is omdat ze het gevoel hebben dat ze anders hun rol als moeder niet voldoende kunnen vervullen. Toch zou het zo niet mogen zijn, werknemers met jonge kinderen moeten de nodige ondersteuning krijgen wanneer ze terugkeren naar het werk zodat ze beide taken goed kunnen uitoefenen. Als werkgevers hier zich meer aan zouden aanpassen, krijgen ze toegewijde, productieve en loyale werknemers in ruil terug.”
Tips
Je werk- en privéleven in balans houden wanneer je jonge kinderen hebt is behoorlijk uitdagend. Toch is het niet onmogelijk en kan je, door enkele veranderingen aan te brengen in je dagelijkse leven, het allemaal wat makkelijker maken.
Onderhandel niet enkel op de werkvloer over mogelijke opties voor een nieuwe regeling, maar doe dat ook met je partner.
Ga voor een duidelijke taakverdeling die ervoor zorgt dat er een gelijke verdeling is.
Wees geen perfectionist en laat het schuldgevoel niet overheersen, het is zeker normaal dat jullie in het begin nog je weg moeten zoeken.
Probeer ook je timemanagement te verbeteren. Als nieuwe ouder krijg je er heel wat taken bij, schrap onnodige zaken van die lijst en wees je bewust van je taken en tijd op één dag, zodat je aan alles kan toekomen.
Tenslotte: verlies jezelf niet uit het oog! Hoe hectisch het leven ook mag zijn, tijd voor jezelf is ook belangrijk. Desnoods plan je die maar in.