De eindejaarsfeesten komen er snel aan. Het wordt bijna tijd om de kerstballen en de lichtslingers voor de kerstboom boven te halen. Confetti en andere feestartikelen zullen de Nieuwjaarsavond doen opleven. In de keuken zullen de topchefs zich aan de traditionele kalkoenen, zakouskis en andere heerlijke gerechten zetten. Dit jaar, om je gasten te verrassen door een geraffineerde maaltijd voor te schotelen, heb je beslist om na het hoofdgerecht een prachtige kaasschotel te serveren. Een uitstekend idee! De kaasschotel is de perfecte overgang naar het dessert, en zal je tafelgasten verrukken.
Maar let op: om een onberispelijk resultaat te verkrijgen, moet je er wel een beetje werk en wat fantasie insteken. Hier dus enkele trucs: ze zullen je helpen om een kaasschotel te maken die zijn naam waard is.
Wanneer moet je de kaasschotel serveren?
De kaasschotel wordt geserveerd aan het einde van de maaltijd. Snij al enkele kazen in de keuken om je gasten aan te zetten tot proeven. Het zou te jammer zijn dat niemand durft toe te tasten.
Hoeveel kazen leg ik op mijn schotel?
Naargelang je zin en het aantal gasten kan je een kazenpalet aanbieden die de papillen van je genodigden zullen verwennen. Je plateau moet minstens drie soorten kazen bevatten: een harde kaas, een romige kaas en een sterke kaas. Een Comté, een Camembert en een Roquefort vormen de perfecte combinatie. Voorzie je een menu met verschillende gangen en heb je weinig genodigden? Je kan er dan eventueel voor opteren om maar één kaas te serveren: een Comté, natuurlijk! Reken ongeveer 50 à 60 gram kaas per persoon.
De kazen die op je plateau moeten liggen
De moeilijkste stap is om de kazen te combineren. Voor een mooie variatie kan je verschillende texturen mengen. Door een kaas te kiezen uit elke categorie, bekom je een rijke en gevarieerde kaasschotel.
- Een harde kaas: een Comté bijvoorbeeld. Er bestaat een grote variëteit van Comté: de jonge Comté doet denken aan de geur van een smeuïge puree; de andere, iets oudere, verrast met een verbazende waterval van fruitige, kruidige, gebrande aroma’s die onthuld worden op je tong. De aroma’s van de Comté zijn gevarieerd, de smaken vertellen ons over zijn herkomst, over het seizoen waarin hij werd gemaakt, de liefde die de kaasmaker er heeft in gestoken, de ligtijd van de kaas… Kies je Comté volgens je zinnen!
- Een blauwe: Roquefort, Stilton;
- Een zachte kaas met gebloemde korst: Camembert, Chaource;
- Een zachte kaas met gewassen korst: Hervé, Sablé de Wissant;
- Een geitenkaas: Chabichou, Ste-Maure-de-Touraine;
- Een schapenkaas: Manchego, Ossau Iraty;
- Een halfzachte kaas: Morbier, Saint Nectaire.
Welke versiering voor mijn kaasschotel?
Versier je kaasschotel. Hij moet mooi ogen. De presentatie is belangrijk en is een belangrijk onderdeel van het plezier. Enkele druiventakjes of strostengels geven een mooi effect. Je kan er ook vijgen, druiven of noten aan toevoegen. Niets beters dan gedroogd fruit om je kaasschotel er heerlijk te laten uitzien.
Zet er een mooi potje confituur op grootmoeders wijze bij, enkele gedroogde pruimen en wat appelmoes. Varieer met de texturen van je garnituur, je kaasschotel zal er nog zo verleidelijk uitzien.
Een mooie houten schotel
Grijp naar authentieke materialen voor je kaasschotel. Niets beter dan een houten plank. Een leisteen en tenen manden zijn ook een goed alternatief. De idee is om het rustieke aspect weer te geven van wat je presenteert.
Wil je eerder het accent leggen op de praktische kant? Kies dan voor een draaiend plateau. Op die manier kan iedere gast gemakkelijker de kaas bereiken die hen het meeste aanspreekt, waar ze ook zitten aan tafel.
Denk aan je garnituur
Vergeet je brood niet bij je kaasschotel. Voor de keuze van het brood: volg je zin! Pistolets, stokbrood, meergranenbrood,… laat je verbeelding de vrije loop. Een notenbrood, een vijgenbrood, een rozijnenbrood… het is zoals je zelf wil. Een echte must? Rooster enkele sneetjes alvorens ze te serveren. Je gasten zullen er sowieso dol op zijn!
Om er een volwaardige maaltijd van te maken kan je er kerstomaten, salade, olijven en gedroogde worst bij serveren.
Welke wijn moet je serveren bij een kaasschotel?
Maak je het jezelf graag gemakkelijk en hou je van enige samenhang? Aarzel dan niet om dezelfde wijn te geven als tijdens het eten. Anders serveer je een intensere wijn. Een Chardonnay gaat goed samen met een jonge Comté. De fruitige Comté vormt een perfect huwelijk met een karaktervolle witte wijn. Wat betreft de ‘Vin Jaune’, die gaat dan weer goed samen met een belegen Comté.
Geniet ervan!