Het principe
Een vloeistof die kookt, geeft stoom af. Je creëert eigenlijk een warme en vochtige omgeving rond een ingrediënt zodat het rustig kan garen. Een stoommandje wordt gebruikt om smaken en aroma's op te vangen. De smaak en voedingskwaliteiten van de producten blijven bovendien behouden dankzij de zachte garing.
De voordelen
Het is light: Je gebruikt weinig of geen vetstof.
Het is gezond: Vitaminen en mineralen worden behouden dankzij de garing op lage temperatuur.
Het is geparfumeerd: Voedingsmiddelen nemen op een delicate wijze de aroma's op van de gebruikte kruiden en aromaten.
Magische bouillon: Het kookvocht dat uit de voedingsmiddelen komt is een soort vitamineconcentraat dat ontgift en het bloed zuivert. Drink het wel met mate!
Het is eenvoudig: Je kunt het gerecht helemaal niet laten aanbranden... Het kan misschien net iets te ver gegaard zijn, maar aan 100°C is die kans heel klein.
Waarmee kun je stomen?
Elektrische stoomkoker
De elektrische stoomkoker bestaat uit 2 stoomkommen die op een voetstuk met water geplaatst worden. Deze koker neemt misschien wel veel plaats in beslag, maar is ontzettend handig en kookt bijvoorbeeld vis in de bovenste kom en groenten in de onderste kom, ofwel grote porties door de twee kommen goed te vullen. Rijst en pasta kunnen er ook snel in bereid worden zonder dat ze kleven.
Couscouspan
In een couscouspan kun je niet alleen couscous bereiden, maar ook elk ander stoomgerecht. Het onderste gedeelte van de pan kun je zelfs gebruiken voor andere recepten. Het is een ware alles-in-een-pan!
Stoommandje in bamboe
Dit Aziatisch mandje oogt in de eerste plaats mooi en kan gebruikt worden bij het opdienen aan tafel (het deksel houdt het gerecht warm). Het is dus handig voor diegenen die een kom willen die ook dienst doet als opdienschotel. Je kunt er echter niet alles in bereiden.
Pan + zeef + keukenhanddoek
Met deze methode doe je eigenlijk hetzelfde als wat de elektrische stoomkoker doet. Plaats de zeef (geen plastiek!) op een pan met kokend water en dek af. Omdat de stoom misschien wat kan ontsnappen langs de zijkanten, gebruiken we een keukenhanddoek.
Enkele tips voor een lekker aroma:
- Plaats onder de te stomen ingrediënten verse of gedroogde kruiden.
- Bereid een geparfumeerde bouillon die je gebruikt in plaats van water. Voeg witte wijn of visbouillon toe.
- Voeg kruiden en specerijen toe aan het water: citroenmelisse, gedroogde tijm,...
- Twijfel er niet aan om peperbollen en andere niet-vermalen kruiden toe te voegen.
- Strooi er grof zeezout of fleur de sel over.
Stomen of niet?
Je kunt natuurlijk alles met stoom bereiden, maar sommige producten verlenen er zich beter toe dan andere.
Stomen:
- Alle groenten;
- Alle soorten vis;
- Aziatische ravioli;
- Ganzenlever;
- Sommige desserten, onder andere flans;
- Gevogelte;
- Wit vlees: malse stukjes van goede kwaliteit;
- Heropwarmen (het eten zal niet te ver gegaard zijn).
Niet stomen:
- Wit vlees: taaiere stukjes die moeten sudderen;
- Rood vlees (smakelijker op de grill);
- Kaasrecepten: door het vocht krijg je geen mooi resultaat...
- Taarten, quiches en andere recepten met een knapperig korstje (brick- en filodeeg).
Kleine tip: Let erop voedingsmiddelen die niet bij elkaar passen, niet op hetzelfde moment te stomen... Het zou jammer zijn dat je gesuikerde taarten in de bovenste kom, het aroma opnemen van je aardperen in de onderste kom!
Lees ook:
> Rauw voedsel: een maximum aan vitaminen!
> De gezonde keuken: Onze calorienarme recepten